1. Blogberichten
  2. Ik heb een gevoelige huid. AHA, PHA of BHA exfoliant?

Ik heb een gevoelige huid. AHA, PHA of BHA exfoliant?

Exfoliant AHA BHA PHA

Leestijd: 2-3 minuten
Onderwerp: Exfoliant AHA,BHA of PHA

De beste exfoliant voor een gevoelige huid: AHA, BHA of PHA?
blog_divider

Mensen met een gevoelige huid kunnen het vinden van een fijne exfoliant soms ervaren als een onmogelijke missie. Je wilt een product dat effectief dode huidcellen verwijdert, maar je wilt niet dat het je huid irriteert of ontstoken maakt. Wat is dan de oplossing? Drie letters: AHA, BHA en PHA.

In deze blog leggen wij je precies uit wat het betekent en welk type het beste is voor jou en je gevoelige huid. Lees snel verder!

Zo werkt het!
blog_divider

Deze drie soorten exfolianten zijn allemaal even goed in het ontstoppen van poriën en het bevorderen van celvernieuwing, maar ze werken op verschillende manieren. Laten we het uit elkaar halen:

1.AHA (Alpha Hydroxy Acid)

Als je op zoek bent naar een chemische exfoliant die gemaakt is voor het verhelderen van een doffe huid en het aanpakken van zichtbare fijne lijntjes en verkleuringen, dan is AHA je beste keuze. Dit type exfoliant is oplosbaar in water en werkt door de verbindingen tussen dode huidcellen af te breken, waardoor ze sneller kunnen worden verwijderd. AHA’s komen voor in fruitzuren, zoals glycolzuur (suikerriet), melkzuur (melk) en citroenzuur (citrusvruchten).

Eén ding om in gedachten te houden als je een gevoelige huid hebt, is dat AHA’s irriterend kunnen zijn als ze in hoge concentraties worden gebruikt. Zoek naar producten die een laag percentage AHA bevatten (ongeveer 5-8%) en gebruik ze niet meer dan één keer per week om te voorkomen dat je te veel van jouw gezonde huid verwijdert.

2. BHA (Beta Hydroxy Acid)

BHA’s zijn in olie oplosbare exfolianten die helpen bij het ontstoppen van poriën en het behandelen van de acnegevoelige huid. De meest gebruikte BHA is salicylzuur, dat diep in de huid kan doordringen en overtollige olie en vuildeeltjes kan oplossen die tot puistjes kunnen leiden.

Een van de voordelen van het gebruik van een BHA-exfoliant is dat het huidontstekingen kan verzachten en roodheid kan verminderen. Salicylzuur werkt ontstekingsremmend en helpt om een geïrriteerde huid te kalmeren. Maar net als AHA’s kunnen ook BHA’s irritatie veroorzaken als ze te vaak of in hoge concentraties worden gebruikt.

3. PHA (Polyhydroxyzuur)

PHA’s zijn een nieuwer soort exfoliant dat steeds populairder wordt onder mensen met een gevoelige huid. Deze zuren hebben grotere moleculen dan AHA’s en BHA’s, wat betekent dat ze langzamer en zachter in de huid dringen. PHA’s werken ook als bevochtigers, wat betekent dat ze helpen vocht vast te houden en de huid gehydrateerd houden.

Een ander voordeel van PHA’s is dat ze minder snel irritatie of ontstekingen veroorzaken dan AHA’s en BHA’s. Als je wel eens andere soorten exfolianten hebt geprobeerd en ze te agressief vond voor je huid, is een PHA exfoliant misschien wel wat voor jou!

 

Gevoelige huid exfolieren

Welk type exfoliant is het beste voor je gevoelige huid?
blog_divider

De waarheid is dat het moeilijk te zeggen is. Ieders huid is uniek en reageert anders op verschillende producten. Maar hier zijn een paar tips om je te helpen de beste exfoliant voor jou te vinden:

  1. Begin langzaam. Als je nieuw bent met chemische exfolianten, begin dan met een laag percentage AHA, BHA of PHA en gebruik het niet vaker dan één keer per week. Je kunt het vaker gaan gebruiken of de concentratie geleidelijk verhogen als je huid het verdraagt.
  2. Ga op zoek naar producten die specifiek op de markt worden gebracht als zacht of geschikt voor de gevoelige huid. Deze producten zijn meestal samengesteld met lagere concentraties actieve ingrediënten en zullen je huid minder snel irriteren.
  3. Let op hoe je huid reageert. Als je roodheid, jeuk of andere tekenen van irritatie opmerkt na het gebruik van een exfoliant, stop er dan mee en geef je huid een pauze.
  4. Vergeet niet om een SPF te gebruiken. Elk type peeling kan je huid kwetsbaarder maken voor schade door de zon, dus zorg ervoor dat je elke dag een breedspectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 gebruikt.

Kortom, de beste exfoliant voor de gevoelige huid hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Of je nu kiest voor AHA, BHA of PHA, vergeet niet om langzaam te beginnen, luister naar je huid en bescherm haar met SPF. Veel plezier met exfoliëren!

Onze favoriete exfoliant voor de gevoelige huid:

ALPHA-H – Generation Glow Daily Resurfacing Essence

  • Herstelt de huidbarriere
ALPHA-H - Generation Glow Daily Resurfacing Essence

Generation Glow Gevoelige Huid

Bekijk alle skincare voor de gevoelige huid:

Alle skincare

Volg ons op social media

Share via
Copy link