1. Blogberichten
 2. Anti-Aging
 3. Dit is wat er gebeurt met je huid tijdens de overgang

Dit is wat er gebeurt met je huid tijdens de overgang

Huid Overgang Menopauze

Leestijd: 2-3 minuten
Onderwerp: Overgang – Menopauze

Jouw huid en de menopauze
blog_divider

De overgang, oftewel de menopauze is een natuurlijk onderdeel van het leven van elke vrouw. Het begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Het betekent het einde van de menstruatiecyclus van een vrouw en het kan veel veranderingen in het lichaam met zich meebrengen, waaronder veranderingen in de huid.

Een van de meest voorkomende veranderingen tijdens de menopauze is een droge huid. De huid kan ruw, schilferig en jeukerig aanvoelen. Dit kan vervelend zijn, maar gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor te bedenken!

Lees in dit artikel wat de menopauze precies doet met jouw huid en hoe je ermee omgaat. Lees snel verder! 

Oestrogeen
blog_divider

Tijdens de menopauze daalt het oestrogeengehalte in het lichaam. Oestrogeen is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de huid. Het stimuleert de collageenproductie, waardoor de huid stevig, elastisch en glad wordt. Als het oestrogeengehalte daalt, versnelt het natuurlijke verouderingsproces van de huid, wat terug te zien is aan veranderingen in jouw huid.

Tijdens de menopauze kun je meer last gaan hebben van een droge huid. De huid kan ruw, schilferig en jeukerig aanvoelen. Dit komt doordat de oestrogeenspiegel de oliën in de huid verandert. Minder oestrogeen betekent minder olieproductie, wat leidt tot een droge huid. Het gebruik van een vochtinbrengende moisturizer is de oplossing in deze tijd. Kies voor een moisturizer met ceramiden, hyaluronzuur of glycerine, die helpen om vocht vast te houden.

Bekijk bijvoorbeeld deze dagcrèmes van Olivida eens:

Image Skincare – Hydrating Water Burst

 • Dagcrème herstelt vochtbalans
Image Skincare - VITAL C - Hydrating Water Burst

ALPHA-H – Essential Hydration Cream

 • Hydrateert zonder vettig laagje
Alpha-H essential hydration cream

Mesoestetic – Hydra-vital Factor K

 • Herstelt de zachtheid en elasticiteit
Mesoestetic - Hydra-vital Factor K

Overgang Menopauze rimpels

Fijne lijntjes en rimpels
blog_divider

Een ander veel voorkomend probleem is het dunner worden van de huid en het krijgen van meer fijne lijntjes en rimpels. Oestrogeen speelt een rol bij het op peil houden van collageen, dat de huid zijn structuur geeft. Omdat collageen tijdens de menopauze minder wordt, kan de huid er dunner en slapper uitzien. Blootstelling aan de zon maakt deze effecten erger, dus het is belangrijk om altijd een SPF te gebruiken om de huid te beschermen.

Bijvoorbeeld deze dagcrèmes met SPF:

Image Skincare – Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

 • Hydraterend en zonbeschermend
Image Skincare PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

SPA Salonnepro – Anti Aging Protect Cream SPF-50+

 • Trekt snel in, geen witte waas
SPA Salonnepro - Anti Aging SPF 50

Hyaluronic SPF 30 Day Cream

 • Vermindert zichtbaar fijne lijntjes
Hyaluronic SPF 30 Day Cream

Overgang Menopauze moisturizer

Acne
blog_divider

Tijdens de menopauze kun je ook meer last krijgen van acne. Hormonale schommelingen in deze tijd kunnen de olieproductie verhogen en de poriën verstoppen, wat leidt tot acne. Het gebruik van een zachte reiniger en het vermijden van huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten kan helpen om puistjes te voorkomen.

Image Skincare – Balancing Facial Cleanser

 • Reinigt zonder uit te drogen
IMAGE Skincare 2021 - Ormedic Balancing Facial Cleanser - Olivida voorkant

ALPHA-H – Melting Moment Cleansing Balm

 • Verwijdert make-up, SPF, vuil & talg
ALPHA-H - Melting Moment Cleansing Balm

SPA Salonnepro – Skin Perfect Night Cream

 • Ultiem helende nacht-behandeling
SPA Salonnepro - Aqua Recover Night Cream

Overgang Menopauze Acne

Andere tips
blog_divider

Hoewel huidveranderingen een uitdaging kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze natuurlijk zijn en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. Eén manier is om genoeg te bewegen. Lichaamsbeweging verhoogt de doorbloeding en kan de collageenproductie bevorderen, wat kan helpen om de huid stevig en elastisch te houden. Het kan ook helpen om stress te verminderen, wat een positief effect heeft op de huid.

Een andere manier is om meer antioxidanten via je eten naar binnen te krijgen. Antioxidanten kunnen helpen om schade aan de huid door vrije radicalen te bestrijden. Het huidverouderingsproces wordt dan vertraagd. Producten met veel antioxidanten zijn bijvoorbeeld bessen, bladgroenten en noten.

Tot slot is voldoende slaap belangrijk. Tijdens de slaap herstelt en vernieuwt het lichaam, wat helpt om jou er weer op je best uit te laten zien!

Bekijk alle huidverzorging:

Alle huidverzorging

Volg ons op social media

Share via
Copy link